Australorp yarka yedi yıllık yaşamının beş yılını yüksek verimle geçiren kahverengi yumurtacı salma tavuk ırkıdır. Ausralorp yarka için bir gün 24 saat değil 21 saattir. ve bu alanda özel bakım ile 365 günde 364 adet yumurta verimine ulaşmış bir rekortmendir.
Australorp yarka uysal bir ırk olup tavuklarda ortalama ağırlık 3kg, horozlarda ise 4kg civarındadır. bu veriler her australorp için eşit değildir, iklim cevre ve yem şartlarına göre kilo ve yumurta veriminde farklılık görülebilir.
beyaz etlik – ross 308 – broiler soyları ortalama 1930’lara dayanmaktadır. Broiler etlik tavuğu, oldukça hızlı gelişmeleriyle bilinmektedir. Bu nedenle üreticiler için tercih sebebi olmaktadırlar. Yumurtadan çıktıktan sonra 45 – 50 gün içinde kesime hazır hale gelmektedirler. Antibiyotikle beslendikleri bilinmektedir. Ortalama kesim ağırlıkları 1800 – 2500 gram arasında değişiklik göstermektedir.
Broiler civciv, kuluçkadan çıkar çıkmaz tavuk horoz ayrımı yapıldıktan sonra etlik Civciv kümeslerine yerleştirilmektedir. Bu tavuk türlerine çiftliklerde aşamalı yem uygulaması yapılmaktadır. Bu türün yetiştirilmesinde suyun yüksek önemi bulunmaktadır.
Broiler civciv, bol et ve az kemik üreten bir tavuk cinsi olarak bilinmektedir. Her yaştan insanın tüketebileceği bir protein kaynağı olarak soframıza gelmektedir. Ancak çok hızlı büyüdükleri ve yem içeriklerinden dolayı bazı kesimler tarafından bu ırk çok sağlıklı olarak görülmemektedir. Beslenmeleri ya da bulundukları ortam nedeniyle çok kolay hastalanabildikleri için bu türün sağlığa uygun ortamda yetiştirilmesinin önemli olduğu bilinmektedir.
Karışık ırk civcivlerin olduğu 100 lük şeklinde kutuları kendimiz yapmış olup içerisinde blue ve siyah australorp – lohman – sasso – pleymut ve ligorin cinsleri bulunmaktadır. Aynı zamanda paçalı civcivlerle çeşitlilik katılmıştır.
Lohman Brown ülkemizde ticari ve salma tavukçulukta en çok tercih edilen tavuk cinsleri arasındadır. Yumurta amaçlı tavuk besleyicileri tavuklarının uzun süre yüksek verim ile yumurta yapmasını ve az yem tüketmesini hedefler . Lohman Brown’un çok tercih edilme sebebi de bundan dolayıdır.
Lohman Brown daha verimli bir tavuk cinsi elde edebilmek için, farklı ırktakı tavukların eşleşmesi ile ortaya çıkan hibrit bir cinstir. Yani sizin kümesinizde besleyeceğiniz Lohman Brown un yumurtasından çıkan civciv Lohman Brown cins olmayacaktır. Bu tavuklar gurk olmaya yatkın bir ırk değildir.
Yumurtları kahverengidir. Lohman Brown un tercih sebeplerinden ikinci önemli etkende bu olmaktadır. Yumurta amaçlı tavuk besleyenler genelde beyaz yumurta elde etmek için Ligorin , kahverengi yumurta elde etmek içinde Lohman Brown cinsini tercih ederler.
Tavukların ağırlığı 2 – 2,3 kg aralıklarında olmaktadır.
Günlük 100 – 130 gr arası yem tüketir.
Ticari amaçlı özel olarak bakıldıklarında yumurta verimi daha yüksek olur ve yıllık 260 – 320 arası bir verime ulaşabilirsiniz . Yumurta yemi , ışık vb. diğer etkenler kullanılmadığında bu sayılara ulaşmak biraz güç fakat bu durumda da 220 – 250 aralığında bir verim elde edebilirsiniz.
Bu ırk kombine ırk olarak adlandırılan ırklar arasında yer almaktadır. Yani hem et verimi hemde yumurta verimi anlamında ideal bir ırktır ve et, yumurta verimi iyi seviyededir. Yetişkin bir pleymut ırkının tavuğu ortalama 3200 (3000-3500) gram, horozu ise ortalama 4200 (4000-4500) gramdır.
SASSO ırkı YARKA, Fransız menşeili özel bir ırk. Mevcut broiler ırkından tamamen farklı. Brolierin tüyleri beyaz iken bu pilicin tüyleri kızıl kahverengi. Sasso ırkı anatomik olarak da Brolierden farklılıklar gösteriyor; göğsü ve bacakları daha ince ve daha uzun olarak görünür. Sasso ırkı ile yumurta yetiştiriciliğinde verimli bir getiri olacağı gibi
Saso ırkı et verimli bir ırk tır. Özelikle salma olarak doğal etlik tavuk ve organik tavuk üretiminde kullanılabiliçek et verimi yüksek bir ırk tır.
Saso lar ın hızlı et gelişimi ve et lezzetinde aroma sebebi ile salma organik etlik sektöründe çok kullanılan bir ırk olmuş tur.
Saso lar doğal et tavukçuluğunda ve organik tavuk üretimin de ortalama 100 günde kesim e gelir ve 100 gün içersinde 2.5 kg ile 3.5 kg arasında canlı ağırlıkları gelmekte dir.
Her türlü kümes şartlarına adapte olabilirler ve bu sayede de yüksek yumurta verimi alabilirsiniz. Bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken konulara kısaca değinecek olursak. Yumurtadan çıktığı ilk günden itibaren kümes ısısına dikkat edilmesi, aşılarının yapılması ve doğru besin değeri taşıyan yemle beslenmesine dikkat ederek siyah ataks ırkımızdan yüksek yumurta verimi elde edebilirsiniz. Genelde siyah atakslar 20.haftada ilk yumurtalarını vermeye başlarlar. Yumurta renkleri kremsi olup köy tavuğu yumurtası olarak kolaylıkla yumurta pazarında yer bulabilirsiniz. Salınarak ve doğal bir şekilde beslendiği için yumurtası hem çok sağlıklı hemde çok lezzetli olur.Yıllık yumurta verimi ortalama 280-300 arasındadır. Çok fazla gurk olma özelliğine sahip değildirler. Melezleme bir ırk olduğu için siyah ataks cinsinin horozu bulunmaz. 1.Kan yumurta verimi yüksek siyah ataks tavuk elde etmeniz mümkün değildir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi melezleme bir ırktır.